Rad na sebi

Kako poboljšati odnos sa nekom osobom? (+metoda)

Napisala u 28 februara. 2017.

“Stalno se svađamo, odgovaramo jedno drugom ljutito. Kako to poboljšati?“ 

“Postavlja mi dosadna pitanja i jako me smara!“

“Želim da joj/mu odgovorim lepim tonom, ali to uvek nekako završi sa konfliktom i povišenim tonom.“

Svi mi želimo i imamo potrebu da poboljšamo odnos sa nekom osobom u našem okruženju. Bila to majka (kao u mom slučaju), prijatelj, patrener ili neko drugi. Ako ste ovde i čitate ovaj tekst, dozvoliću sebi da vam čestitam. Zašto? Jer ste svesno doneli odlluku da želite da promenite nešto što vam u vašem životu trenutno ne odgovara.

Dakle, kako možemo poboljšati odnos sa nekom osobom?

Prvo ću da vam navedem dve stvari koje je važno znati i na kraju ću vam dati konkretnu metodu kako to da učinite. Pa da počnemo:

1. Razumite osobu sa kojom želite bolji odnos

Ovaj korak većina nas (pa i ja) previdi i misli da nije toliko važan. A zapravo je jedan od ključnih koraka ukoliko zaista želimo da poboljšamo odnos sa nekom osobom. 

Dok budete čitali ovaj tekst, preporučljivo je da zastanete i razmislite o odgovorima na pitanja koja slede.

Važno je da razumete osobu sa kojom nemate odnos kakav želite. Zapitajte se zašto se tako ponaša pri razgovoru sa vama. Još važnije zapitajte se zašto vi imate negativnu reakciju pri razgovoru sa tom osobom. Zašto vas smara. Šta je tera da reaguje i radi stvari na način koji vas nervira.

Evo konkretan primer:

Nakon što sam sebi postavila ta pitanja došla sam do sledećeg. 

Moja majka je previše zaštitnički nastrojena prema meni. Razlog za to je jer sam osoba sa invaliditetom. Iako 70-80% stvari mogu sama da uradim, iz njenih usta se još uvek čuje: “A nemoj, mama će.“ Uuu kako me je to nerviralo. Onda sam sela sama sa sobom i porazgovarala.

Zašto se tako ponaša? Jer mi želi sve najbolje. Jer me bezuslovno voli. Jer želi da me zaštiti. Jer želi da mi olakša.

Zašto ja imam negativnu reakciju na njeno ponašanje? Jer neke stvari zaista mogu sama. Ne želim da misli da sam nesposobna. Jer jedan deo mene želi da ostane dete, a drugi teži ka nezavisnoj ženi.

Sada zastanite i vi odgovorite na ova pitanja koja podrazumevaju osobu sa kojom želite bolji odnos. 

Ako ste to odradili, sada shvatate i malo bolje razumete zašto se sve to događa. Moguće da vam je pala na pamet i ideja kako i šta da učinite kako bi se to popravilo.

2. Manite se potrebe da uvek budete u pravu

Svi mi znamo onaj osećaj kada okolnosti i činjenice dokažu da smo u pravu. Ali da li je to zaista dobitna kombinacija za obe strane? Mi se osećamo odlično i superiorno, a šta je sa osobom pored? Najčešće joj se jave osećaji srama i krivice. Meni to baš i ne liči na dobitnu kombinaciju.

Ovaj korak zna biti malo izazovan. Bar za mene je bio. Svi mi želimo biti u pravu, ako se ne složimo sa nekim, najčešće pobesnimo.

Za sve vas koji imate preteranu potrebu biti u pravu imam sledeću konstataciju:

Manite se potrebe da uvek budete u pravu. Bolje biti u miru nego u pravu. Uvek bilo i biće. Nikada nemojte davati savet ili pomoć ukoliko vam oni nisu zatraženi.

To je isto kao kada bi vama na ručak došao nutricionista (kojeg inače niste pozvali), seo sa vama za sto, uzeo vaš tanjir i uradio sledeće: “Evo samo dva mala krompira, pečeni su na masti, to ne valja. Samo pola parčeta ovog tankog mesa jer ne valja meso u ovo vreme. Hlab?! Ma hleb zaboravi!“ A vi došli sa posla, osam sati na nogama, jedva čekate da smažete ukusan ručak.

Isto to se dešava u umu osobe kojoj dajete neželjeni savet. Dobili ste predstavu kako to izgleda od prilike.

Samo nemojte.

3. Konkretna metoda za poboljšanje osnosa na nekom osobom

Što se tiče ovog poslednjeg i ključnog dela, spremila sam za vas konkretan video koji detaljno objašnjava koje korake trebate preduzeti, kako se ponašati i šta reći/učiniti kako bi obe strane bile u miru. Nakon samo par dana svesne primene ove metode, primetićete poboljšanje u odnosu.

Video pogledajte ispod:

Ukoliko želite o svemu ovome da porazgovarate i dobijete još neke konkretne savete vezane baš za vaš slučaj, možete mi pisati na zzzokkaaa@gmail.com, na Facebook stranicu u inbox ili pak na moj Facebook profil.

Takođe želim da vas obavestim da moju knjigu „7 Dana do Transformacije“ možete rezervisati i informisati se o njoj ukoliko se javite na zzzokkaaa@gmail.com

Bez ikakve obaveze ili plaćanja. 

7 dana do transformacije Zorana Ivanic

Moj cilj je vaš napredak. I čast mi je da služim.

Zoka.

 

Podelite ovo sa prijateljima:

Facebook Comments
TAGOVI
Povezani tekstovi

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Besplatan Vodič
Facebook Like Box