Rad na sebi

Ovih 5 navika mogu vam promeniti život

Napisala u 9 februara. 2017.

Ono što sledi u ovom tekstu (pored 5 navika koje vam mogu promeniti život), za neke će biti teško. Neki možda otkriju da ovo već primenjuju. A neki će reći kakvo je ovo (da izvinete) sranje. 

I to je u redu, svakome onoliko koliko misli da mu treba. Svima koji ga pročitaju čestitam na odvažnosti.

Ovih 5 navika vam mogu promeniti život.

Pitanje je da li ste vi spremni da ih čujete?

Pa da počnemo:

 

 • Stvori koliko – toliko normalno okruženje za rad

Ovde ne mislim na perfekcionizam i na to da svaka olovka bude udaljena jedan centimetar od beležnice. Ma jok! Za mene je to gubljenje dragocenog vremena.

Kada kažem ljudima da svako jutro stvaram pogodne uslove za rad, mnogi me pogledaju čudno. Stvar je u tome da kreirate podlogu koja će vas onda gurati kroz dan i obaveze koje slede. U suprotnom vrlo brzo i lako odustajemo.

Evo konkretan primer:

 1. Zapišite par rečenica koje će vas motivisati (afirmacije) ili citata koji inspirišu.
 2. Nabrojte barem 3 stvari zbog kojih ste zahvalni. Ako me išta gura napred onda je to ovaj korak!
 3. Uvek nosite sa sobom beležnicu i olovku. Ili pak telefon. Ako pišete blog kao i ja, nikad ne znate kada će se pojaviti nova ideja za neki naslov.
 4. Zapišite ciljeve/zadatke koje trebate da odradite za taj dan (ili uveče za sutra) u beležnicu.

Detalje o tome kako da uspešno napišete i zapravo ZAVRŠITE svoje ciljeve i dnevne zadatke možete pročitati iz moje knjige 7 Dana do Transformacije.

 

 • Navika slušanja drugih

Ovde nam dobro dođe ona “čujem te ja, ali te ne slušam.“ Da, to je navika i ona se razvija.

Naučno je dokazano da nas od određenog broja ljudi čuje samo 17 do 25% (kao na slici). Ukoliko mi nismo dobri slušaoci, to automatski znači da i mi čujemo samo toliko. Dobra vest je ta što se tehnika slušanja može poboljšati i naučiti.

Kako?

Osobi sa kojom vodite razgovor postavljajte pitanja. Nešto što vas zaista interesuje i na čemu ćete oboje imati potpun fokus. Ovo je jedan od osnovih koraka koji vodi ka savlađivanju tehnike slušanja.

Svi mi volimo da pričamo o sebi, to je normalno. Kada slušamo, mi nismo bitni. Jedina uloga koju tada zauzimamo je slušalac. Rečenica koja to odlično opisuje i koju ja obožavam glasi:

Želiš da impresioniraš nekog? Budi impresioniran njime!

 

 • Okruži se uspešnijima od sebe

Opšte pravilo koje svi znaju, ali ga retko ko primenjuje.

Hajde da ubacimo malo logike u sve ovo. Recimo da ste krenuli u teretanu i svaki dan trenirate u isto vreme kao i Damir koji trenira već dve godine i ima butinu k’o kamen. Kad god posustanete, on dođe i uputi vam reči ohrabrenja: “E brate ja sam jedva dizao i toliko kada sam počinjao, možeš ti to!“

Ili sve to isto, a oko vas se čuju rečenice poput: “Ajme ne mogu ja ovo, ovaj teg je pretežak. Kud sam i krenuo u prokletu teretanu!“ i tako dalje. Ne znam za vas, ali ja bih pobegla glavom bez obzira.

Shvatate poentu.

Ja kada pogledam moje mentore i njihov uspeh koji nižu iz dana u dan predanim radom… oni me ne guraju napred. Oni me LANSIRAJU!

 

 • Čitajte pre spavanja (manite telefon)

Verujem da nam je svima ovo izazov pa i meni samoj. Više nas privlači da pogledamo da li nam je komšinica Mara lajkovala selfi sliku nego knjiga na stočiću pored kreveta.

Činjenica je da će taj lajk i sutra bitu tu, a znanje koje smo mogli da upijemo iz te knjige već je nestalo sa vremenom koje provedemo na društvenim mrežama. Vreme je najskuplja investicija.

Moram i ovaj deo da potkrepim sa naukom. Dokazano je da gledanje u televizor ili telefon pre spavanja znatno pogoršava san i remeti nam određene hormone. Mislim da je onda bolje jednostavno uzeti knjigu i prirodno utonuti u san nakon par pročitanih stranica.

 

 • Nauči reći NE drugima da bi češće govorio DA sebi

Vrlo često znamo da pristanemo na neki poziv ili zahtev iako se nama to zapravo ne da. Iz straha da ćemo povrediti tog ko je pitao. Iz straha šta će taj neko da misli o nama.

E pa da vam kažem nešto, nema boljeg osećaja i veće slobode nego kad prvi put kažete nekome NE jer nešto ne želite da učinite. I to je nešto što se vežba takođe.

Ako ste se dogovorili da idete sa prijateljem na neko dosadno predavanje koje vas uopšte ne zanima, a vama se baš ide na klizanje. Pa idite na klizanje! Recite to “strašno“ NE. Ako je uz vas pravi prijatelj, razumeće vašu potrebu za zabavom, a njegovu za predavanjem. Pravi prijatelj se neće naljutiti.

NAPOMENA: Imajte na umu da ove navike uvodite postepeno, jednu po jednu. U suprotnom ćete se preforsirati i naneti sebi nepotreban pritisak.

Da li vam je tekst bio koristan? Pišite mi u komentarima ispod. Znate da ih uvek sve pročitam. Isto tako  -ukoliko imate pitanja, rado ću odgovoriti.

Facebook Comments
TAGOVI
Povezani tekstovi
8 Komentara
 1. Odgovori

  Snezana

  9 februara. 2017.

  Draga Zoko, divno pises zadovoljstvo mi je citati tvoje tekstove. U potpunosti se slazem sa tobom.
  Veliki pozdrav divna duso ❤

  • Odgovori

   Ivanić Zorana

   9 februara. 2017.

   Hvala draga Snežana, uživam u pisanju i kad vidim da i vama znači srce mi je puno.

 2. Odgovori

  Milijana

  9 februara. 2017.

  Fenomenalan članak! ❤️

 3. Odgovori

  Tina

  10 februara. 2017.

  Draga Zorana ,odlican i lepo napisan tekst.Svi koji zele raditi na sebi ce lako usvojiti sve o cemu si pisala,jer nas nisi zatrpavala nekim dosadnim terminima.Samo tako nastavi :).

  • Odgovori

   Ivanić Zorana

   10 februara. 2017.

   Hvala od srca draga Tina, mentor mi je rekao: “Kad pišeš i govoriš, radi to tako da te i dete razume.“

 4. Odgovori

  Aleksandar Nedeljkovic

  11 februara. 2017.

  Sjajna poruka… Mislim da bi za pocetak „NE“ promenilo dosta stvari u zivotu…

  • Odgovori

   Ivanić Zorana

   11 februara. 2017.

   Hvala dragi Aleksandre, posvetiću i jedan ceo blog post samo tome.

 5. Odgovori

  Tanja

  12 februara. 2017.

  Ja tebe obožavam!!!!

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Besplatan Vodič
Facebook Like Box