mrzis meditaciju kako meditirati
Rad na sebi

Mrziš meditaciju? Onda probaj ova 3 načina

Napisala u 1 februara. 2017.

Ne znaš šta ćeš sa mislima? Samo lete sa jedne stvari na drugu, pa na treću… osamnaestu! Oh da, znam kako je to. Zna biti naporno. Možda zbog toga čak i mrziš meditaciju?

Vi koje me pratite znate da imam distoniju, odnosno nevoljno grčenje mišića. Oni koji me prate duže vreme, znaju da je zovem “moja draga“. Zašto? Samo primetite kakve emocije vam se javljaju kada kažete “bolest“, a kakve kada kažete “moja draga“. Daću vam par sekundi…

Sada vam je jasnije zar ne? Sad zamislite situaciju: probudim se ujutru, sednem da meditiram dok su mi mišići koliko toliko opušteni, sva naoštrena za vrhunski užitak i kreću misli… Hm, šta bih danas mogla da obučem? A šta da jedem? I tako u nedogled. Baš skoro sam snimila šaljiv video na tu temu. Možete ga pogledati ispod.

Ali hajde da pogledamo koja su to tri načina koja sam spomenula u naslovu. Radi se o takozvanoj neformalnoj meditaciji. Ja ću vam dati tri načina, a vi slobodno napišite u komentaru ispod ukoliko se setite još nekih.

 • Fokusirajte se na zvukove oko vas

Vrlo često imam običaj da baš ovako započnem svoju meditaciju. Moje čulo sluha je potpuno fokusirano na zvukove oko mene dok se mišići opustaju. U potpunosti sam u sadašnjem trenutku jer se i zvukovi dešavaju u sadašnjem trenutku. Kada ih sve primetim – pitam samu sebe “Šta još čuješ“ i uvek se nađu barem još dva. Do te faze, mišići će vam biti opušteni, čula istančana, a fokus samo na zvukovima. Već tada ćete osećati da ste u meditativnom stanju. Kada se to dogodi, možete maknuti fokus sa zvukova i potpuno se uživeti u meditaciju. Ako primetite da gubite fokus, samo ga vratite na zvukove. Poenta je ostati u sadašnjem trenutku par minuta. Na ovaj ili onaj način.

 • Hodajte bosi (odlično za meditaciju)

Meditacija uopšte ne mora da bude teška. I da, dobro ste pročitali. Hodajte bosi. Cilj nam je da održimo fokus na sadašnjem trenutku. Osetite meku travu pod nogama, kako se pokoja travka zavuče među prste, samo posmatrajte situaciju sa radoznalošću. Kao da vam se prvi put dešava. Usudite se da stanete i na zemlju ili pesak i posmatrajte kakav je osećaj. Uživajte u sporoj šetnji sa fokusom na osećaje pod nogama par minuta. Tada naš um postaje mirniji i lakše se fokusira na stvari koje nas čekaju kasnije. Boso hodanje predstavlja savršenu alternativu tradicionalne meditacije.

 • Radite ono što volite, kad god možete, koliko god možete

Kao što sam vam dala primer bosog hodanja, to zapravo može biti bilo koja aktivnost u kojoj uživate, volite da je radite i koja vas opušta (u komentarima napišite koja je to aktivnost koja vas opušta, radujem se čitanju svih komentara). Ples, crtanje, plivanje, čak i ručavanje. Zaista bilo koja aktivnost. Priđite joj sa radoznalošću. Kao da je radite prvi put, sa punim fokusom na to što radite. Pranje suđa? Balončići svuda okolo, meki sunđer pod rukom, prijatni mlaz vode. I sve to u sada. Sada uvek imate samo jedan tanjir da operete. Manite onih pet koji vas čekaju. Budite u sada. I kad uzmete taj peti, opet ćete imati samo jedan tanjir da operete, opet su tu balončići, pena, topla voda i osećaj zahvalnosti. Pa nema više tanjira!

Da! Meditacija zaista može biti ovoliko zabavna.

Facebook Comments
TAGOVI
Povezani tekstovi
12 Komentara
 1. Odgovori

  Tijana

  1 februara. 2017.

  Bravo Zoko!Uvek imas originalan pristup kako da dopres do nas. Volim da citam tvoje tekstove!

  • Odgovori

   Ivanić Zorana

   1 februara. 2017.

   Hvala puno, drago mi je što mogu da pomognem.

 2. Odgovori

  Dragoljub

  2 februara. 2017.

  Nisam do sada puno razmisljao o meditaciji na taj nacin. Hvala! Usput, zelim ti unapred Srecan 8. mart! 🙂

  • Odgovori

   Ivanić Zorana

   2 februara. 2017.

   O wow! Baš ste mi ulepšali veče sa ovim Dragoljube. Hvala od srca i čast mi je da služim. 🙂

 3. Odgovori

  Tijana

  2 februara. 2017.

  Pored bosih nogu, jos lepse je osloboditi i ostatak tela garderobe, stati pred ogledalo i djuskati uz dobar ritam neke pesme! Iiiiiiiiiiiiiii….kada pojedem kesicu gumenih bombona. (200g, grok)
  Odlican tekst. Ljubiskam! <3

  • Odgovori

   Ivanić Zorana

   2 februara. 2017.

   Aaa zanimljiva ideja! Bravo za hrabrost i hvala draga Tijana. <3

 4. Odgovori

  Milica

  7 februara. 2017.

  Super tekst! Hvala ti za njega 🙂

 5. Odgovori

  Aleksandar Nedeljkovic

  11 februara. 2017.

  Jos uvek nisam naucio da meditiram (povremeno uspem uz vodjenu meditaciju), ali sam nasao tehniku, a to je brojanje kvadratica u svesci… Ili generalno brojanje, ako sam u pokretu 🙂

 6. Odgovori

  Mirjana

  13 februara. 2017.

  Bas si me nasmejala ovim videom,pogotovo sa Rainy man,ja tako isto,mada mene i opusta kad pevam dosta…moze i to da bude uvod u meditaciju mozda 😀 kraljica si ,hvala ti 🙂

 7. Odgovori

  Nina

  27 februara. 2017.

  Oduševljena sam. Moj komentar nije vezan za ovaj tekst, iako je i on super, već za cijelu tebe.. tvoj karakter, tvoju duhovitost, kreativnost.. Ma jednostavno si mi sva divna, samo tako nastavi, šaljem ti hrpu poljubaca…

  • Odgovori

   Ivanić Zorana

   28 februara. 2017.

   Hvala draga Nina. 🙂

 8. Odgovori

  Ljiljana

  20 juna. 2017.

  Divno napisano i objasnjeno?

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Besplatan Vodič
Facebook Like Box