Rad na sebi

Fraze koje sociopate govore kako bi vam uzdrmali samopouzdanje

Napisala u februar 10. 2017.

Pišem vam ovaj članak kako bih vam pokazala par načina kako možete da prepoznate sociopate i slobodno mi se obratite nakon čitanja ukoliko imate potrebu da dublje uđemo u ovu temu.

U daljem tekstu daću vam konkretne primere.

Pre nego što počnem, prvo da objasnim ko su sociopate. Sociopata je naziv za osobu obolelu od antisocijalnog poremećaja ličnosti, ne fizičkog niti mentalnog. Već imaju pogrešna moralna i ostala uverenja. Obično su hladni, napadni i arogantni prema svojim žrtvama, a ljubazni prema ostalima. Žele kontrolu nad nečijim životom. (izvor wikipedija).

Pa da pređemo na tih 5 fraza koje oni obično koriste.

1. Mrzim dramu!

Uglavnom govore kako mrze dramu, a vrlo brzo se na delima pokažu drugačije. Kad god poželite da podelite neki svoj problem, rećiće vam kako preterujete. Otvoreno će pokazati mržnju i dramu, a zatim okriviti vas da ste drama queen (kraljica/kralj drame).

2. Previše si osetljiv/osetljiva.

Nakon što vas “istuširaju“ komplimentima 24 sata dnevno, ignorisaće vas danima samo da bi sačekali vašu reakciju. I kada se konačno javite, okriviće vas da ste preosetljivi i da je teško zadovoljiti vaše potrebe. To uglavnom biva praćeno uvredama i povišenim tonom.

3. Ti si…

…lud, ljubomoran, zajedljiv, bezvredan, itd. Ovakvo prozivanje obično počinje kada vaš odnos naiđe na neki izazov. U početku će vam pričati o kolegama, bivšim ljubavima, prijateljima i tome kako su oni svi ludi, ljubomorni, zajedljivi, itd. A zapravo će vrlo brzo i vas staviti na tu gomilu.

4. Ti nisi razumeo.

Svi mi s vremena na vreme pogrešno protumačimo stvari, ali sociopate će namerno govoriti stvari koje će vas iznervirati. A onda kada reagujete, okriviće vas kako niste dobro razumeli. Namerno će stvoriti nesigurnost i sumnju u vama.

5. Ma ne možeš ti bez mene!

Ovo im je cilj. Da vam probude osećaj da niste potpuni bez njih. Koristiće sredstva koja volite i mnoge fraze kako bi manipulisali sa vama. Oni ne žele zdrav odnos. Žele kontrolu. Bez nje – oni nisu potpuni.

 

Ukoliko ste, čitajući ovaj članak, prepoznali takvu osobu u svom životu, razmislite još jednom želite li je u svojoj blizini.

Kao što sam rekla na početku teksta, ukoliko smatrate da je potrebno da se više posvetimo ovoj temi, slobodno me kontaktirajte na mail: zzzokkaaa@gmail.com

 

Da li vam je tekst bio koristan? Pišite mi u komentare ispod.

Vaša Zoka.

 

Preuzeto sa dailyvibes.org

TAGOVI
Povezani tekstovi
7 Komentara
 1. Odgovori

  Tijana

  februar 13. 2017.

  Bravisimo! Navijam za ovajve teme, jer me je bas „zuljala“ danas i eto prizvah resenje. 🙂 Hvala <3

  • Odgovori

   Ivanić Zorana

   februar 13. 2017.

   Biće uskoro i kako se nositi i prevazići izazov sa takvim osobama. <3

 2. Odgovori

  irena

  februar 14. 2017.

  Ovo u podpunoti opisuje mog supruga i oca moje dece…tesko je ziveti sa takvim osobama

  • Odgovori

   Ivanić Zorana

   februar 14. 2017.

   Sedite sa tom osobom i zajedno pročitajte ovaj tekst. Pitajte ga da li je svestan da to čini i koliko štete nanosi? Takve osobe toliko naviknu na takvo ponašanje da polako to krenu i nesvesno da rade. Razgovarajte sa njim.

   • Odgovori

    irena

    februar 15. 2017.

    Vise puta sam probala da razgovaram na tu temu sa njim zadnjih 9godina i nije orodilo plodom…ne razume da samim tim sto kazem svoje misljenje i njgovom reakcijom ja se povlacim u sebe jer nezelim da se svadjam,posle ako ponovo pocnem da mu ukazujem na to da ja nemam prava da kazem sta mislim on se ljuti jer me ne ogranicava..Te reakcije postaju histericne,vredja i sl

 3. Odgovori

  Natasa

  februar 16. 2017.

  Prepoznala sam svog supruga i oca mog deteta. Jako je teško ziveti sa takvim osobama. Sa mojim suprugom je skoro nemoguće razgovarati o problemima pogotovo o njegovom ponašanju. Odmah pocne da vredja i omalovažava. Kad se desi rasprava na pitanja nikad ne odgovara već umesto odgovora redja uvrede. U stanju je da u kuci pravi haos a pred drugima se prikazuje kao svetac. I sve sto on uradi prikazuje kao da sam ja uradila,otislo je toliko daleko da je počeo da me ubedjuje da sam uradila ili rekla neke stvari koje je on uradio-rekao i kad se usprotivim onda sam luda.

 4. Odgovori

  Ivana

  februar 18. 2017.

  To su debili, od takvih se osoba treba prvo emocionalno distancirat da bi ih polako uklonio u potpunosti iz svog zivota, u protivnom ili cete zavrsit na psihijatriji ili bolesni, konstantno nezadovoljstvo i tuga ne donose nista dobro, svaka njima cast sto su ocevi vase djece, ali budite mudre i neka samo na tom ostane.

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Zorana Ivanić
Zrenjanin, Srbija

Dobro došli. Moje ime je Zorana Ivanić (više o mom radu imate u meniju u sekciji ''o meni'') i postoji dobar razlog zašto ste baš sada ovde i čitate ovaj tekst. Jer u mom svetu ne postoje slučajnosti i sve se dešava sa razlogom. Od srca vam želim da pronađete taj dobar razlog zbog kojeg ste ovde. Uživajte!

Facebook stranica
BESPLATNO
Saveti i trikovi kako da unapredite svoj život. Svake nedelje na vaš mail:
Poštujem Vašu privatnost
Meni