Rad na sebi

6 KONKRETNIH načina kako se nositi sa sociopatom

Napisala u februar 16. 2017.

Šta da radim, živim sa sociopatom?!

Kolega me psihički ugnjetava, da li shvata da ima odlike sociopate?!

Ne mogu više da trpim pokušaje manipulacije!

 

Posle teksta o frazama koje sociopate najčešće koriste i kako ih prepoznati (koji možete pročitati ovde), evo i ovaj koji će vam pružiti načine i metode kako i na koji način se zapravo nositi sa takvim osobama. I najvažnije, da li se uopšte treba nositi sa njima.

Bez daljeg odugovlačenja, da počnemo:

1. Razmotrite mogućnost da počnete da ih izbegavate u potpunosti

Ukoliko možete naravno, kasnije u tekstu ću govoriti šta možete učiniti ako živite sa sociopatom. Sa njima se nije lako nositi, to je činjenica. Stoga ako možete, isključite ih iz svog života u potpunosti. Vaš odnos se verovatno neće poboljšati, zašto onda ostajati u njemu?

Njihov “plen“ su uglavnom empatične osobe, stoga ako ste jedna – jednostavno prekinite odnos.

2. Zauzmite stav. Budite spremni

Ako je sociopata vaš šef, kolega, rođak, morate naučiti kako da se ponašate u blizini te osobe. Ne dajte da vas uhvate nespremne. Posebno ne u emotivnom stanju jer će to iskoristiti prvom prilikom. Ako već morate da komunicirate, pokažite da imate potpunu kontrolu nad sobom.

Nasmejte se i budite raspoloženi kad god je sociopata u blizini. Čak iako vam nije do smeha. Ako pak niste u stanju to da učinite, jednostavno ih izbegavajte taj dan.

3. Budite skeptični šta god vam kažu

Zapamtite da su oni vrlo vešti manipulatori i da će vam ispritiskati sve dugmiće (što se kaže) kako bi vas upleli u raspravu. Ostanite smireni bez obzira šta oni govorili.

Ne verujte im ukoliko vam priđu i prenesu vesti od šefa ili drugih kolega. Otidite i lično proverite informaciju.

4. Sa njima vodite takozvani neutralni razgovor

Neutralni razgovor podrazumeva priču o sportu, vremenu, knjigama, filmovima, itd. bez dubljeg uplitanja emocija u razgovor. Umesto da pustite sociopatu da vodi razgovor, odvažite se i preuzmite kormilo. Na taj način možete zadržati razgovor na neutralnoj i sigurnoj teritoriji.

Često menjajte temu. Ako pokušaju da vas napadnu recite im nešto tipa: “Jesi li si ti to pokušao da me iznerviraš? Ha! Dobar pokušaj!“ A zatim brzo promenite temu. I još jednom: ne pokazujte osećanja, čak i ako vas uvrede.

Pokažite im da ih držite na oku. Ne reagujte na uvrede, blago ih prozovite kao u primeru iznad. Pokažite da niste podložni njihovim manipulacijama.

5. Nikada ne delite vaše lične priče sa njima

Nikada ne pričajte o porodici, deci, finansijama, ljubavi, strahovima, poslu, ciljevima, snovima, itd sa sociopatama. Setite se da žele i uvek traže nešto da vas iskoriste. Pokažite im da nemaju za šta da se uhvate.

Ako žele novac, nikada ne pristajte na tu pozajmicu.

Ako žele moć, stvorite utisak da nemaju uticaj na vas.

Ako žele da vas iskoriste, stavite im do znanja da mogu da pokušavaju koliko hoće, ali da neće uspeti.

6. Izbegavajte da im govorite šta vas čini srećnima ili tužnima

Izbegavajte da se žalite, jer svaka informacija u njihovim očima je slabost koju mogu iskoristiti. Ne dozvolite da znaju da ste povređeni. Sociopate najčešće iskoriste tu situaciju kako bi stvorili iste okolnosti. Ko završava povređen opet? Pa vi naravno.

 

Ukoliko živite sa sociopatom, predlažem vam da sednete sa njim i zajedno pročitate prethodni tekst (na ovom linku), pitajte ga da li se prepoznaje i zašto to čini. Razgovarajte sa njim i vidite da li postoji šansa za promenu. Ako to nije slučaj, razmislite o sledeća 2 koraka:

 • Ako situacija toliko izmiče kontroli, pokušajte da snimite razgovor kao dokaz zlostavljanja. Budite pažljivi jer je u nekim zemljama zabranjeno snimati nekoga bez lične dozvole. Sociopate su uglavnom vrlo popularne u društvu pa ćete se vrlo verovatno naći u situaciji da vam niko ne veruje. Sačuvajte sve razgovore i poruke od te osobe.
 • Na samom kraju, potražite pomoć od nekoga ko nema nikakvih dodirnih tačaka sa situacijom. Nekoga ko vam može pružiti više profesionalnih saveta i alata kako se nositi sa sociopatom.

Slobodno mi pišite na mail: zzzokkaaa@gmail.com ako osetite potrebu ili vam treba dodatna pomoć. Tu sam za vas.

Ukoliko ste prošli kroz ovo iskustvo i izašli iz situacije, molim vas da podelite svoju priču sa svima nama ispod u komentarima. Nikad ne znate kome će baš vaša priča pomoći da se izbori sa sociopatom i promeni svoj život.

 

Budimo tu jedni za druge,

Vaša Zoka.

 

Eknjiga:

7 dana do transformacije

 

Preuzeto sa wikiHow

TAGOVI
Povezani tekstovi
2 Komentara
 1. Odgovori

  Isidora

  februar 17. 2017.

  Vrlo koristan tekst!

 2. Odgovori

  Morena

  februar 25. 2017.

  Postovana!
  Sto ciniti kada u obitelji imate 2 sociopata i jednog kompletno dg/ nesposobnog i radi psiholoskih dg otisao 100% inv. penziju.
  Lijepi pozdrav.

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Zorana Ivanić
Zrenjanin, Srbija

Dobro došli. Moje ime je Zorana Ivanić (više o mom radu imate u meniju u sekciji ''o meni'') i postoji dobar razlog zašto ste baš sada ovde i čitate ovaj tekst. Jer u mom svetu ne postoje slučajnosti i sve se dešava sa razlogom. Od srca vam želim da pronađete taj dobar razlog zbog kojeg ste ovde. Uživajte!

Facebook stranica
BESPLATNO
Saveti i trikovi kako da unapredite svoj život. Svake nedelje na vaš mail:
Poštujem Vašu privatnost
Meni